Jenny Brunzell började redan som sexåring att rida i Rävsta ridcenter, där hon i flera år spenderade sin tid.
-Det var där jag fick lära mig om hästhållning från grunden och det har jag att tacka av idag, berättar Jenny. Det är viktigt att man lär sig samspela med djuren och det var en av många saker jag fick lära mig där, fortsätter hon.
När Jenny var elva år började hon som medryttare på en grupp ponnytravare hos en familj i Sigtuna. När hon var tolv år tog hon licens och började tävla deras ponnyer då deras barn hade blivit för gamla.
-Två år senare leasade jag en shetlandsponny och kort därefter köpte jag ett gotlandsruss som heter Pärito, som jag äger även idag. Med honom och andra hästar tävlade jag trav och monté i ca 9-10 år tills jag ville börja med stortrav för två år sen, berättar hon.
Hektiskt schema
Idag är Jenny 23 år. Hon jobbar heltid som expiditör på Spirit Air Cargo Handling. Men ridkarriären har inte avtagit för det.
-Jag jobbar skift och har väldigt snälla kollegor och chefer som ställer upp och byter pass med mig som gör det möjligt att jag kan resa runt och rida som jag gör, säger hon.
Och ibland blir det mycket runtresande, menar Jenny. På en vecka kan det bli allt mellan ett lopp, till fyra-fem lopp.
-Det beror helt på vem som anlitar mig. Jag åker från Åby i Göteborg till Bergsåker i Sundsvall kan man säga. Ibland kan det vara kvällstrav i Åby 21.25 och sen ett lopp på lunchtravet i Bollnäs, förklarar hon.
jenny2_77ef40e8-1a61-4368-86a2-d243eceab4e9.jpg
Jenny i full karriär. Foto: Pressbild

Äger två hästar
Hon äger även två hästar, varav ponnytravaren Pärito är utlånad. Hennes andra häst, A Step Further, ett varmblod, är uppstallad i Odensala.
-Jag måste vara i stallet och ta hand om honom minst fyra timmar om dagen, säger hon.
Hon tävlar dock inte med A Step Further.
-Min häst tävlar bara sulkylopp och det har jag inte licens för, så jag anlitar proffskuskar som tävlar med honom. Han har startat i monté tre gånger med bra resultat men det sliter mer på hästarna att springa monté så han får bara tävla trav nu, berätar hon.
Vill hamna på top tio
Trots sin unga ålder har hon hunnit med flera bravader inom ridningen. Bland annat så vann hon Solvalla hästägarförenings montépokal förra året.
-Jag vann med hästen Midnight Hall. Det var 100.000 kr i förstapris och vi vann till 54 gånger pengarna. Det roligaste är att vinna lopp med hästar som ingen tror på
Förra året blev hon även den tolfte bästa montéryttaren i Sverige. De bästa tio kommer med till SM.
-Mina drömmar och mitt mål är att bli bäst. Mitt mål i år är att vara bland de tio som får vara med trots att året har börjat tungt med lite otur. För första gången någonsin kommer monté-SM vara med på V75 så det vore riktigt kul att få vara med.
Jenny menar att för att förverkliga sina drömmar och mål så måste hon kämpa hårt, men även ha lite tur.
-När man börjar med trav eller monté vet ingen vem man är och man får inte rida så bra hästar. Men ju bättre det går, desto fler tränare ser och får veta vem man är. Och det är framförallt hästarna som gör att man har möjlighet att vinna. Det är svårt att vinna med dåliga hästar eftersom vi människor inte kan trolla
Fakta
Ålder: 24 år den 27 april
Yrke: Expeditör på Spirit Air Cargo Handling & Montéjockey
Bor: Märsta
Familj: Pappa, mamma och lillebror
Intressen: Resa, vänner, shopping
Ser helst på: Hinner aldrig kolla på tv
Lyssnar på: Blandat, det som spelas på radion
Favoritplats i kommunen: Stallet i Odensala